Ooit gedacht aan intenties?

Door Nas T op donderdag 3 november 2016 11:42 - Reacties (12)
Categorie: -, Views: 5.199

Het is lang geleden dat ik een tweakblog maakte. Ik geloof er ergens niet in dat mensen het lezen om geïnspireerd te raken, maar soms zitten er inspirerende verhalen tussen. Ik hoop zo ook deze.

Intenties, een woord met een voor mijn idee moraalridderachtig imago. Jaja, blabla, ethiek, moraal, intenties, het zal wel.
Maar toch is het interessant om eens met die gedachte om je heen te kijken, niet omdat het interessant kan zijn, maar misschien meer omdat hoe eng het is dat mensen die bril niet op (lijken willen te) zetten...

Intenties zijn de bedoelingen/voornemens van een ander naar jou toe. Een arts heeft de intentie je te genezen (althans, dat hoop je). Typisch is dat juist die beroepsgroep de eed van Hippocrates kent. Blijkbaar wordt het nodig geacht hun intenties als eed uit te spreken, terwijl het vanzelfsprekend moet zijn.

Kijk eens naar die collega van je, of een medescholier. Sommigen werken om doelen te behalen (promotie, diploma), anderen werken omdat ze iets inhoudelijk willen bereiken. Die intentie is vaak erg doorzichtig en duidt op korte termijnpolitiek.

Wat is de intentie van een supermarkt en (zelfverzonnen) keurmerken? Vaak gaan kwaliteit en een lage prijs niet samen. Als je je dan bedenkt hoe sterk supermarkten op prijs concurreren, dan kun je je wel bedenken dat die keurmerken tegenstrijdig zijn met andere doelen.

Die al dan niet bewuste (semi)misleiding, daar zit de marketingwereld vol mee. Sjoemelsoftware in Volkswagens, Samsung Exynos 5410 (benchmarks voor de gek houden), Samsung televisies die in het echt meer blijken te verbruiken dan bij tests, het aantal Hz dat bij televisies vermeld wordt (slaat niet op de beeldverversing, maar op de backlight). Fabrikanten houden er massaal interessante praktijken op na.

En volgens sommigen is dat inherent aan marketing. Dat vind ik eng, want als iemand leugens over mij vertelt, dan heet dat laster, maar bij producten mogen we de waarheid verdraaien tot een inhoudelijke leugen en het is nog "normaal" ook? Dan vraag ik me af wat voor intenties iemand heeft die dat denkt. Ik denk dan stilletjes aan die medescholier die de antwoorden uit zijn hoofd leerde om zijn proefwerk te halen, aan die ene collega die zo vriendelijk is naar de baas, maar bij zijn naaste collega's zo veel kritiek krijgt.

Ik zie die intenties de laatste jaren altijd maar weer terugkomen, vooral in maatschappelijke context. Hoe wil je kijken naar (schending van) privacy in relatie met intenties? Alles wat nu over je bekend wordt, kan later door anderen met de verkeerde intenties tegen je gebruikt worden.
De hele lobby, in welk opzicht dan ook, lijkt één grote zieke intentie te zijn met als enige doel: winstmaximalisatie. Miljoenen,waarschijnlijk miljarden, gaan daarin om en we vinden het allemaal maar prima.

Kijk eens naar de grote namen in de computerwereld: Apple, Google, Facebook, Microsoft.
Apple laat keer op keer weer nieuwe technologieën zien (vaak ongevraagd). Het argument is dat het beter is, maar op de een of andere manier leidt het er vaak toe dat je weer iets extra's moet kopen. De lightning connector, nu weer de airpods. En ze bieden nooit de mogelijkheid om je geheugen via micro-SD uit te breiden. Het argument: je hebt kans dat het langzaam is en we willen die ervaring onze klanten niet geven. Dat had je ook kunnen voorkomen door iOS het geheugen te laten testen als het in het apparaat wordt gestoken. En waarom kost geheugenuitbreiding bij Apple een factor 5 tot 10 keer zo veel dan bij micro-SD geheugen?

Google: 70% van hun omzet is winst. Er zijn genoeg bedrijfstakken waar ze blij zijn met enkele procenten. Let er wel op dat die winst gemaakt wordt door advertenties voor te schotelen en door jouw gegevens te gebruiken, iets wat we niet willen.
Waarom heeft Google zoveel winst nodig? Ik wil niet dat dat gedaan wordt door advertenties te kijken of mijn gegevens te gebruiken...

Facebook: bij de overname van Whatsapp door Facebook is letterlijk gezegd dat er voor de gebruikers niks zou veranderen. En nu wil Facebook data van je gebruiken. Dat is, hoe mooi je het ook wil brengen, uiteindelijk toch een leugen geweest...Facebook zelf is ook niet bepaald privacy-vriendelijk.

Microsoft: ze proberen sinds versie 8 van Windows ook steeds meer data van de gebruiker te krijgen. Illegale versies van Windows 8.1 kunnen gratis upgraden naar 10. Gratis? Of ten koste van (een deel van) je privacy?

Ok, genoeg geklaagd ;)
Zijn er dan altijd slechte intenties? Nee. Zo ga ik al jaren terug naar dezelfde garage, omdat ik erop vertrouw dat ze me niet oplichten. Bij de APK heb ik nooit vreemde onkosten gehad. Dit was bij een eenmalig bezoek aan een bekende garagenaam wel anders: mijn auto werd voor de APK afgekeurd omdat...de zijspiegel "te slap" was (??). Dat klopte, in de zin dat deze in de wasstraat omklapte. Is dat dan onveilig? Toevallig zou me dat €80 kosten als ik het niet zelf had opgelost met een tweedehands spiegel van €25.

Ik probeer op te letten waar ik mijn hardware koop, er zijn ook webwinkels die snappen dat service ook nog iets betekent.

Waar wil ik dat we heen gaan met die intenties? Als eerste bewustwording van die intenties en daarna verandering van de intenties. Ik hoop niet dat ik iemand hoef uit te leggen dat we het als maatschappij niet moeten willen dat we door fabrikanten voor de gek gehouden mogen worden.
Ik merk dat mijn houding en gedrag aan het veranderen is. Langzaam maar zeker zal ik afstappen van de producten van bedrijven die geen juiste intenties met me hebben.

Ik hoop dat je het onderwerp interessant vindt, ik ben benieuwd naar jullie comments.

3D-tv's: geduld is een schone zaak.

Door Nas T op vrijdag 24 september 2010 12:16 - Reacties (17)
Categorie: -, Views: 5.582

Ik post niet zo vaak op tweakblogs, alleen interessante dingen.
Hoe meer reacties er komen, hoe minder elke individuele reactie gewaardeerd zal worden en gelezen.

Vandaag de dag:
3D-televisies. Een aantal maanden terug had een vriend van me het erover om een 3D-televisie aan te schaffen. Hij vroeg me om wat commentaar, omdat ik nogal tech-minded ben. Mijn reactie was:
Wacht even, kijk eerst goed de kat uit de boom. Veel producten zijn nog prijzig en de prijs/prestatie verhouding zou op dit moment nog wel eens kunnen verschillen, omdat verschillende fabrikanten de juiste weg nog moeten vinden.

Daarnaast: Het systeem van brillen is een monopolistisch en consument-onvriendelijk systeem. Je betaalt €100 per bril, als het niet meer is. Brillen zijn niet uitwisselbaar, terwijl als je eerlijk en echt consumentgericht bent, je een standaard ervoor probeert te ontwikkelen om door massaproductie en concurrentie de prijs kunt drukken. Nu is de situatie zo dat deze kunstmatig hoog kan blijven. Dus mijn advies aan mijn vriend was: Wacht misschien eerst even af voordat er een algemeen systeem komt. Want:
A. Het is goedkoper om te kopen
B. Het is na gebruik beter te verkopen, want "alle" brillen werken er mee (en de kosten van iets is in feite de afschrijving die je er over doet).

En..mijn gedachtegang klopt. In dit artikel staat vermeld dat er een ander systeem voor de brillen op de markt gaat komen. In plaats van "active shutter" technology gaat er gebruik gemaakt worden van "passive shutter" technology. Bioscopen gebruiken ook het "passive shutter" principe.

Wat is wat?
Active shutter brillen sluiten (zelf) het ene oog af en het andere oog af, om en om.
Door synchroon met de televisie te werken krijgt het linker en rechteroog de juiste beelden te zien.

Passive shutter brillen zijn brillen met polariserende filters. Het ene oog filtert linksom gepolariseerd licht, het andere oog rechtsom. Door nu het beeld links en rechtsom te polariseren, is dat het schakelende onderdeel, niet meer de bril.

Deze techniek zal in 2011 beschikbaar worden. Dus ik raad iedereen aan die een 3D-televisie wilt hebben: Wacht tot je een tv kunt kopen met passive shutter techniek.
Je bent een stuk goedkoper uit als wat je nu betaalt (of de polariserende laag op het beeld moet erg duur worden), plus dat jouw tweedehands televisie sneller verkocht is, want wie wil er nou een 3d-televisie waarbij de brillen meer dan €100 per stuk kosten?

De televisies heven technisch gezien nauwelijks aangepast te worden voor de techniek. Kort door de bocht genomen is het enige verschil met de huidige generatie is dat de polarisatie van het beeld wordt veranderd door middel van een extra scherm.
Ik hoop dat het systeem aantrekkelijk geprijsd wordt en dat er niet mis/gebruik gemaakt gaat worden van de situatie.

Koopjessite = oneerlijk

Door Nas T op woensdag 1 september 2010 10:03 - Reacties (28)
Categorie: -, Views: 11.311

Edit:
Ik had niet verwacht dat er zo veel negatieve reacties zouden komen. Het blijft een dilemma, te dure spullen. Alleen jammer dat het geaccepteerd wordt.
Lijkt wel of de opinie verhardt (de mensen moeten het zelf weten).

Dag beste kijkertjes!

Koopjessite: in tegenstelling wat de naam doet vermoeden, heeft deze site elke dag een nieuw product wat niet bepaald een koopje is.

Vandaar dat ik een reactie plaatste met een verwijzing naar dealextreme (chinese website met allerlei goedkoop spul). Even later was deze reactie verwijderd.
Gemaild naar klantenservice, uitgelegd dat ik voor openheid ben, en de reactie opnieuw geplaatst.

Vanmorgen: reactie verwijderd. De aanhouder wint, zullen we maar zeggen.
Dus weer geplaatst, even later weer verwijderd.
Weer geplaatst, nu zag ik dat er een extra regel voor discussies is: verwijzingen naar andere sites zijn niet toegestaan.

Deze keer: een verwijzing naar mijn email-adres toegevoegd.

To be continued...

PS Het lijkt kinderachtig, maar op het moment dat ik zie dat (onwetende) consumenten te veel betalen voor een bepaald product en ik kan daar iets aan doen, dan zal ik dat doen.

EDIT:
En inderdaad, zoals verwacht: ook mijn laatste reactie is verwijderd, zonder een toelichting via mail. Kortom: Ze willen consumenten te veel laten betalen voor producten.

@reacties:
Het ging om een kabel die voor €1,75 bij dealextreme te krijgen is tegenover €8 bij koopjessite. En who cares? Zijn jullie nou tweakers?
Ik had wel verwacht dat er een andere mentaliteit heerste hier...
Eentje die uit principe afzetterij NIET accepteert.

iOS4 multitasking

Door Nas T op donderdag 24 juni 2010 12:00 - Reacties (38)
Categorie: -, Views: 7.732

Gemengde gevoelens. Aan de ene kant prachtig ontworpen, maar ook een beetje een onderbuik-gevoel.

Laten we stellen: ik ben niet echt fan van apple. Hun producten zijn prachtig zolang je onvoldoende ervaren bent met computers. Gebruikerservaring die de apple-familie producten bieden is ronduit uitstekend te noemen. Helaas gaat dat ten koste van functionaliteit. Zo kunnen een aantal dingen niet met een iPhone of iPad of macbook.

Maar goed, iets wat ik altijd heb gehekeld is het ontbreken van multitasking op het iOS platform. Symbian had dit al jaren terug. Maar toen kwam het nieuws: multitasking zou beschikbaar komen voor iOS. Ik was benieuwd, want dat zou een tekortkoming wegnemen.


Naar aanleiding van het volgende artikel op aandtech:
klik, kwam ik erachter dat de implementatie van het multitasken in iOS technisch gezien interessant was. Zo kun je een applicatie "bevroren" in het ram achterlaten en snel terugswitchen.
Daarnaast kun je bepaalde processen blijven gebruiken, zoals toegang tot GPS, het afspelen van audio, etc. Het gevolg hiervan is dat niet het hele programma actief blijft en dit scheelt in cpu-tijd, dus snelheid. Ook kun je een proces toewijzen om zijn gang te blijven gaan voor een bepaalde tijd. Geniaal dus.

Alleen...als je gaat nadenken dan kom je erachter dat toch niet alles kan. Zo kan het voorkomen dat je een internetpagina laad met een streaming video, die je eerst helemaal wilt laden en later wilt gaan kijken. Alleen: kan dat? Want je weet niet hoe lang je nodig hebt om de video te laden, dus dan kan dat proces wel voor bepaalde tijd doorlopen, maar niet eeuwig (wat misschien nodig is). Je kunt wel wat dingen doen (benaderen van GPS) op de achtergrond, maar ik denk niet het binnenhalen van data via 3G/4G in het geheugen.

Als je dus even verder denkt, kan een programmeur toch behoorlijk beperkt worden met toepassingen. Voor de eindconsument is dat een hele interessante ontwikkeling, aangezien er toch min of meer multitasking bestaat en dit nauwelijks ten koste gaat van de snelheid van de telefoon. Dus het is technisch gezien erg vernuftig, alleen houdt het wel ontwikkelingen tegen. Op den duur zullen er apps komen die dan dus niet op de achtergrond konden draaien. En zal de consument dat begrijpen, met een OS dat kan multitasken? Hoe legt de programmeur dat uit aan de consument?

Als ik apple was, zou ik hetzelfde hebben ontwikkeld, maar dan als hulptool. Zo kun je als programmeur je gebruiker een goede ervaring geven, in plaats van de programmeurs te "dwingen" hun vorm van multitasking te gebruiken.
Ik snap wel dat apple alles in eigen hand willen houden, maar in plaats van te overtuigen dat hun ideeën goed zijn, drukken ze hun ideeën de markt in. Dit zal op de lange duur weerstand geven en ontwikkelaars zullen de moed opgeven. Dit zie je aan flash: Apple wil zijn zin, Adobe geeft hen de vinger.

Jammer dat zo'n goed talent verspild wordt en dat apple in mijn ogen blijft:
Erg leuk, maar net niet. Enkele belangrijke details blijven achterwege, helaas...
Zo zonde...

Windows Phone 7 positionering: faal of kans?

Door Nas T op maandag 19 april 2010 21:34 - Reacties (13)
Categorie: -, Views: 5.092

Ik ben de laatste tijd niet meer zo op tweakblogs, vond het een leuk idee, maar ik vraag me af of veel blogs wel worden gelezen en of meningen worden gevormd.

Maar goed, het is wel weer tijd denk ik.
Microsoft vraagt er gewoon om.

Nadat ik voor het eerst had gelezen over windows phone 7, dacht ik: komen ze ook lekker laat mee. Ik ben zelf bekend met Symbian 2,5 jaar terug en nu met Maemo (open source debian achtig OS van Nokia).

Later hoorde ik weer nieuws van het OS: geen multitasking
[standaardreactiemodus]
Dat is zoooo 2006
[/standaardmodus]

Ik las over zaken dat gebruikers geen bestanden van een SD kaart konden verwijderen, over dat oude apps niet compatible waren.
Ik las dat er werd overwogen om de...copy paste functionaliteit...beschikbaar te maken.
Hoezo? Hoort dat er standaard niet op te zitten? Flikte Iphone dat enkele jaren terug niet?
En nog wat meer gekke dingen

Vandaag. De eerste inside blikken op Windows Phone 7.
Het resultaat: Vreemde, apple achtige constructies/ontwerpen waardoor de gebruikerservaring van noobs ten goede komt, maar pas op dat ze niet te slim worden, Microsoft! Dan gaan ze standaard functionaliteit willen gebruiken die je ontbeert.

Als hardware-ontwikkelaar word je strak aan het lijntje gehouden, alles moet zoals Microsoft wil. Kortom: Fok op, vrijheid is de toekomst, of snap je de animo voor open source niet? De gebruiker kan weinig, ik zie alleen maar beperkingen om me heen.

Er schijnt nog licht aan het einde van de tunnel. Het zou zomaar kunnen dat windows phone 7 lekker werkt. Net als Iphone. Al jaren geleden had bedacht. Dus ga je in Iphones vaarwater zitten met "closed windows" phone 7 met een imago dat daar niet bij past.

Ik hoop voor Microsoft dat ik aan het verkeerde eind trek, maar ik zou als consument liever betalen om dit niet uit te laten komen. De ideale wereld is een met totale vrijheid voor de consument, niet met een compleet beperkte wereld!