Bewustwording geluidsproductie

Door Nas T op woensdag 13 januari 2010 11:21 - Reacties (23)
Categorie: -, Views: 5.493

Ik ben in dubio. Al jaren, maar het wordt steeds erger.

Sinds jaren en dag (toch zeker 5 jaar) ben ik bezig met een continu lopend project:
Hoe krijg ik mijn computer zo stil dat na de klik van de powerknop ik niks hoor.

Na vele passieve componenten, waterkoeling, heatpipes en gerommel ben ik een heel eind op weg. Ik ben er van overtuigd dat het kan. Op dit moment moet ik soms luisteren of mijn pc echt aanstaat.

Maar de weg daarheen is niet bepaald vlak.

Probleem 1:
Specificaties. Er klopt vaak niet veel van. Waarom? Waarschijnlijk door een gunstige testopstelling, zodat de feiten rooskleurig naar voren komen

Probleem 2:
Weinig aandacht voor het probleem. Www.silentpcreview.com is een van de weinige websites die stilte-reviews fatsoenlijk uitvoeren. Enigszins fatsoenlijk.

Probleem 3:
Referentie met dB


Probleem 3 is een verhaal apart. Vroeger kon silentpcreview producten review tot 19~20dB, lager niet. Ik heb ooit een product gekocht wat hun hebben gereviewed (19~20dB) wat echt stil was. Stempel: 19~20dB is echt stil.

Maar dat product kon goed stiller zijn dan, want eigenlijk is het 19~20dB, Úf lager.

Later weer iets gekocht, ook 19~20dB gemeten door silentpcreview, maar zeker niet stil genoeg. Dus de stempel 19~20dB = stil kon de prullenbak in.


Nu heeft silentpcreview (SPCR) nieuwe meetapparatuur, waarmee tot 11dB gemeten kan worden. Ik heb een harde schijf gekocht wat gemeten is op 14 dB. Die bestempel ik als stil. Maar ik gebruik hem nu in een dempende behuizing, maar in de open lucht was deze erg stil (hoorde hem lichtjes).

En daarmee kom ik bij het volgende punt...
Het belangrijkste van allemaal.
Als je een testopstelling maakt, is het wel zo makkelijk dat deze opstelling overeenkomt met de werkelijkheid. En dat is een flink probleem.

Stel: Ik wil een casefan kopen voor op een koeler. Dan kijk ik naar de prestatie, dus de airflow/dB. Daarnaast komt de prijs/prestatieverhouding.
Maar: stel, ik heb uit een review een fan gevonden. In die review, waar de fan los opgehangen is in een open ruimte, wordt de geluidsproductie gemeten en de airflow.
Fout. Want dit is niet reŽel, een fan zit altijd ergens op gemonteerd, wat mee kan trillen en dus geluid kan maken. Goed, dan wordt deze getest als deze achterin de kast is gemonteerd. Uitstekende airflow, lage dB. Maar wat als er wel/geen fangrill op zit? Wat als de fan weinig druk kan opbouwen zodat bij een koeler juist weinig airflow gegenereerd kan worden?

Dan is de resonantie nog een vak apart, en de plaatsing van de fan ten opzichte van de meetapparatuur. Harde schijven idem. Elke kast is anders van vorm en zal geluiden en resonanties absorberen of doorsturen.


Conclusie:


Het lijkt op negatief denken, maar mijn eigen ervaringen zijn dat testen soms totaal niet overeenkomen met wat ik zelf ervaar. Dus wat wil ik jullie meegeven: Blijf sceptisch en blijf nadenken of (geluidstesten) enigszins kunnen overeenkomen met de werkelijkheid.
Silentpcreview is heel aardig op de goede weg met hun reviews, maar waar hun resultaten vroeger niet nuttig waren doordat ze niet minder dan 19~20 dB konden meten, zijn ze nu 80% nuttig en kan er veel behaald worden.

Volgende: De aaikikker 01-'10 De aaikikker
Volgende: lange penisspecificatie 12-'09 lange penisspecificatie

Reacties


Door Tweakers user rusman, woensdag 13 januari 2010 11:26

Zit wel wat in, maar een casefan kan er natuurlijk niks aan doen dat hij in een kast wordt opgehangen die veel lawaai maakt. Dan zou je beter kunnen kijken wat de beste combi is.

Door Tweakers user BreezahBoy, woensdag 13 januari 2010 11:29

probeer een macbook pro dude, die zijn nominaal wel stil.

Door Tweakers user Femme, woensdag 13 januari 2010 11:35

Resonantie verschil per kast dus daar kun je moeilijk een geluidsmeting op baseren. Hooguit kun je een subjectieve beoordeling dan van de trilling die een ventilator produceert (lijkt me niet eenvoudig te meten). Beter kun je ervoor zorgen dat de ventilator zodanig wordt opgehangen dat hij zo weinig mogelijk trillingen kan overdragen.

Door Tweakers user Roytoch, woensdag 13 januari 2010 11:48

@BreezahBoy: bullshit. Niet voor iedereen is een macbook een oplossing, apple-crusader. Het ding is wel stil maar kan ook goed warm worden en hard blazen hoor, en ja ik spreek uit ervaring (het ding staat voor me namelijk).

Please refrain from het aanraden van apple waar dat totaal niet geschikt is.

Door Tweakers user Apache, woensdag 13 januari 2010 11:50

Zoals al reeds aangeraden hier een macbook pro, of een mac mini, vind je dat deze "stil" zijn volgens jouw normen? In ieder geval noem ik ze gewoon onhoorbaar, behalve de laatste hd die ik in mijn mbp heb, maar vervangen door een ssd is daar natuurlijk de oplossing voor.

Door Tweakers user Puch-Maxi, woensdag 13 januari 2010 11:58

Vergeet niet dat dB ook niet alles is.
Arctic cooling verwoord dit wel leuk:
*Noise Level
All measurements are taken using full fan speed.
The noise level is measured in Sone (loudness) instead of dB (sound pressure).
The loudness depends upon the ear's response curves and tells you exactly how bothering a certain noise is. Sone takes the frequency and bandwidth of a sound into account.
A doubling of the number of Sones sounds to the human ear like a doubling of the loudness.
The comparison of products from different manufacturers is basically impossible, since all manufacturers measure in different ways. Even a rough translation from Sone to dB doesn't help. A 15dB cooler can be louder than a 1 Sone cooler from another manufacturer.

Nevertheless with Sone data, you can compare coolers with each other and get a quite precise idea of how annoying the product will be.
1 Sone: nearly inaudible in a computer case
2 Sones: clearly audible
3 Sones and more: disturbing

Door Tweakers user ToFast, woensdag 13 januari 2010 12:09

Misschien moet je je hoofd niet zo dicht bij je systeemkast houden...of je systeemkast een meter van je werkplek verplaatsen :P

Door Tweakers user Silent7, woensdag 13 januari 2010 12:16

Dus bespaar jezelf veel tijd, koop een HFX case en een SSD en je bent klaar, al zou je je hoofd erin stopen hoor je nog niets.

Door Tweakers user Nas T, woensdag 13 januari 2010 13:09

Vergeet niet dat dB ook niet alles is.
Arctic cooling verwoord dit wel leuk:
Silentpcreview past de dB(a) meting toe, dus correctie voor het menselijk gehoor.
Misschien moet je je hoofd niet zo dicht bij je systeemkast houden...of je systeemkast een meter van je werkplek verplaatsen
Dat is al :P
Dus bespaar jezelf veel tijd, koop een HFX case en een SSD en je bent klaar, al zou je je hoofd erin stopen hoor je nog niets.
Honderden euro's voor een kleine kast uitgeven zodat ik beperkt ben in ruimte en warmte-afvoer? Nee bedankt. Daarnaast doet het nog steeds weinig aan de geluidsproductie van een harde schijf...

Of een mac stil is weet ik niet, maar apple plaatst zich wat mij betreft buitenspel door de mindere ondersteuning dan software. Ik heb liever iets dat minder goed werkt dan helemaal niet. Dat is mijn mening.

Ik vind het trouwens wel een goede opmerking, dat dB ook subjectief is (ervaring van stilte verschilt per persoon). Wat ik ervaar als stil (met enkele jaren ervaring):
Ik moet luisteren als ik achter de monitor zit of de computer aan staat, dan mag ik hem niet horen, ik moet opstaan en mijn oor dichterbij houden.
Het hangt ook af van hoe je je hoofd houd, zo was mijn pc zo stil dat ik mijn monitor kon horen zoemen naar gelang ik mijn hoofd hield.

Door Tweakers user Blasterxp, woensdag 13 januari 2010 13:13

tja, hoeveel performance haal je nu nog met je pc?

Plak een nieuwe zalman passieve koelert op een pentium III en hij is muisstil.

Maar een i7core passief koelen lijkt me onmogelijk (nog).

Door Tweakers user anti-rsca, woensdag 13 januari 2010 14:16

Testopstellingen zijn natuurlijk altijd rooskleuriger dan irl... kijk maar naar verbruikscijfers van auto's...

Door Tweakers user woekele, woensdag 13 januari 2010 14:26

Mijn 1810tz met intel su4100 (2x1.3Ghz) is volledig stil. Heb de HD vervangen door een ssd en de cpu-fan is eigenlijk altijd uit, tenzij ik hem echt intensief gebruik (en de temp eindelijk eens wel boven de 55 graden uitkomt). Verder zitten er geen bewegende onderdelen in.

Door Tweakers user Wes, woensdag 13 januari 2010 14:33

Wat ook vaak vergeten wordt is de omgeving. Hoe stil is het in je huis? Ik woon zelf langs een trambaan en redelijk drukke weg (toegangsweg voor de wijk), mijn ouders wonen in een hele rustige wijk waar de huizen ver van elkaar staan. Mijn PC ervaar ik thuis als muisstil, maar hij heeft ook wel eens bij m'n ouders gestaan en daar hoorde ik hem wel duidelijk, en was de ervaring dus heel anders.

Daar valt in een testopstelling natuurlijk weinig mee te doen. Omgevingsgeluid nabootsen is niet te doen, en meten in een geluidsdichte kamer is weer geen goede weergave van de realiteit. Daarnaast noem je zelf ook al de subjectiviteit van de ervaring. Wat de een stil vind, vind een ander onoverkomelijk lawaaiÔg.

Mijn conclusie is dat een website als SPCR niet kan testen naar de smaak van iedereen. Ze zijn vrij kritisch en daar is niks mis mee, dat past ook bij hun doelgroep. Maar uiteindelijk zal iedereen toch zelf moeten bepalen wat hij of zij stil genoeg vind.

Wat je wel kunt doen is als je eenmaal onderdelen hebt kijken hoe die gereviewed zijn, zodat je als je later nog eens dingen koopt kunt vergelijken en zo een inschatting kunt maken of jij het stil genoeg vind of niet. Uiteraard werkt dat alleen bij dezelfde website met dezelfde testomgeving en dezelfde normen. Bij SPCR kan dat, maar DBa waarden zijn helaas niet bepaalt universeel.

Door Tweakers user skabouter, woensdag 13 januari 2010 15:29


[...]
Honderden euro's voor een kleine kast uitgeven zodat ik beperkt ben in ruimte en warmte-afvoer? Nee bedankt. Daarnaast doet het nog steeds weinig aan de geluidsproductie van een harde schijf...
Vandaar dat hij er ook een SSD bij zet ;)

Door Tweakers user Insp, woensdag 13 januari 2010 15:50

Tja een koeler nog zo stil zijn, maar in combinatie met een kast kan er altijd een nieuwe eigen resonantie ontstaan waarbij de hele kast trilt als een trilplaat...

Door Tweakers user Big Womly, woensdag 13 januari 2010 16:06

Passief + waterkoeling en SSD's. Het enige dat dan nog geluid kan maken is je optisch station, de ruis op je speakers of een transfo...

Door Tweakers user redfox314, woensdag 13 januari 2010 16:43

een pomp voor je waterkoeling maakt geen geluid dan?

Door Tweakers user Nas T, woensdag 13 januari 2010 17:17

@skabouter:
De SSD is niet echt nuttig icm HFX. De HFX is (flink) beperkt in warmte-afvoer, dus het is niet interessant om daar een SSD in te zetten, omdat dit alleen maar de kosten nog verder opdrijft en zonde is van het systeem.

@waterkoeling:
Ik heb ook waterkoeling geprobeerd. Leuk, maar duur, rommelig en uiteindelijk niet echt gebruiksvriendelijk.

Ik heb een HTPC/NAS/nettop welke ik voor allerlei activiteiten gebruik. Ik zal de hardware erin zetten die met stilte te maken heeft en het verschil in prijs met "gewone" hardware:
Nexus Value 430: normale prijs, geen meerkosten
SSD: §190, maar dit is een persoonlijke keuze.
WD15EADS: Niet zo duur, §90, dus geen meerkosten.
geen videokaart, standaard cpukoeler.
Een HDD-demper, al ben ik niet 100% zeker of deze nodig is:
§25

Dus voor hoogstens §50 kan ik (mits ik bij de set-up van de specs al rekening hou) al erg veel bereiken.

Daarnaast een pc als game-pc:
CPU-koeler: Scythe Ninja, semipassief: §30
GPU-koeler: Thermalright HR03 GT: §35
2x HDD demper: §50
Seasonic 650 watt energy+: §131, normale voeding: §75?

Daarnaast 2 fans, 1 tussen GPU en CPU, 1 achterin: §10
Het geheel is aardig over te clocken en koel zat.
(Intel E6750 en AMD HD4870)

Meerkosten: §180. Nou ben ik wat wijzer en zou ik in de toekomst:
geen HDD-dempers kopen (of tenminste houden).
Met SSD voor de game-bak is dit ook niet meer nodig.
De voeding: Ik zou gaan voor een Nexus value 430. Ik trek nu max 300 watt uit het stopcontact, de voeding levert dan max 250 watt naar binnen toe. De Nexus trekt dit.
Dus dan heb ik alleen nog maar de CPU-koeler en GPU-koeler over.
Extra kosten: §65 (de casefans koop je standaard ook).
Nou heb ik in dit geval wat bespaart met de voeding, ik kan ook voor de Antec CP-850 gaan. Deze kost §100 en is ook goed stil

Kortom: voor §100 meerprijs op een nieuw systeem kan deze zeer stil worden. Als iemand interesse heeft, mail me maar.

Door Tweakers user Silent7, woensdag 13 januari 2010 20:54

HFX heeftr ook grote kasten hoor en beperkt in warmteafvoer?
HUH alle warmte producerende chips hangen aan een massive koelblok, de case die erg slim ontworpen is en zijn eigen convectie luchtstromen maakt.
Nee er is maar 1 nadeel aan HFX en dat is dat je 2 budget pcs kan kopen voor de prijs van 1 case, de blokkies en heatpipes.

Door Tweakers user Nas T, donderdag 14 januari 2010 20:13

Zo heel slim is HFX niet. Convectie bestaat al langer dan er computers bestaan.
Ik betaal zo'n §350 voor de kast alleen. Ik heb geen externe 3,5", ik wordt gedwongen tot het gebruik van de interne cardreader (dag ondersteuning SDXC).
Ik ben gelukkig niet heel beperkt in de koeling van de CPU (120 watt op papier), maar wel in de videokaart: 33 watt...

Extended ATX? No-go. Ik heb ook nog een HDD-demper erbij nodig.
En als je HDD dan ook nog zoveel herrie maakt dat dat zelfs niet geblokeerd kan worden, moet je alsnog je HDD vervangen.

Kortom: Veel geld voor weinig koeling en nep-stilte.

HFX is alleen interessant voor chique alles in 1 oplossingen (denk aan designbureaus).
Maar ja, designbureaus zijn toch soms afhankelijk van grafische rekenkracht...

Er is eigenlijk geen voordeel aan HFX, misschien dat het een alles in 1 oplossing is, maar ja, dan moet je het alsnog zelf in elkaar zetten en daar is ook kennis voor nodig...

Door Tweakers user Pinkys Brain, vrijdag 15 januari 2010 04:33

Een stille PC is heel simpel ... goede kast met een bottom mounted kwaliteits PSU, grote towercooler en aftermarket GPU cooler, paar fans die zonder tikken onder de 800 RPM kunnen draaien, fan controller, soft mounted HDD. Verwijder alle stof filters en gebruik draadstaal fingerguards, klaar.

Niks maakt zoveel uit als fan RPM ... alles boven de 1000 is pertinent niet stil te krijgen, en bij 600 hoor je degene die geen bearing noise hebben niet meer zonder goude oortjes (ook zonder soft mounting).

[Reactie gewijzigd op vrijdag 15 januari 2010 04:43]


Door Tweakers user Nas T, vrijdag 15 januari 2010 15:03

@ Pinkys Brain:
Wat is een "bottom mounted" kwaliteits PSU? (link)
Waarom een fan controller als je fans standaard al 800RPM draaien (ik neem aan 120mm).
Wat is een "soft mounted" HDD? (ik neem aan niet vastgeschroefd, maar in elastieken opgehangen). Waarom fingerguards? de fans draaien te langzaam om echt zeer te doen, en ze kunnen voor de rest turbulentie veroorzaken.
Stoffilters mag, maar met voorwaarden, is een verhaal apart.

Daarbij hangt het voor de prestaties ook af wat voor towercooler je gebruikt (koelvin-afstand is de gouden info hier) en wat als ik een herrie HDD zonder demping "soft mounted" ophang?

Dus je verhaal bevat zeker goede punten, maar is niet compleet. Het is trouwens ook wat duidelijker als je nederlandse termen gebruikt (voor mij, maar ook voor anderen).

Door Tweakers user Pinkys Brain, vrijdag 15 januari 2010 19:59

Bottom mounted als in een kast waar de PSU onderop zit (meeste moderne kasten).

Een fan controller gewoon voor de flexibiliteit, kan je tijdens het overclocken eerst de fans op max zetten, je kan fans als de Xilence Red Wing gebruiken, die super goedkoop zijn en goed ondervolten. Voor mij persoonlijk, ik heb een P182 en de bovenkant resoneert verschrikkelijk met de top fan dus die wil ik op 600 RPM hebben.

Met HDDs moet je altijd een beetje geluk hebben de ene serie is superstil met niks meer als rubber op de schroeven ... de ander moet in beton gegoten worden.

Ik vind dat hele gedoe met fin afstand een beetje overtrokken. Kijk naar de cijfers van een Mugen 2 vs. zeg de Ninja 2, wint de Mugen 2 het onafhankelijk van RPM ... de impact is nihil vergeleken bij andere factoren (hetzelfde met statische druk en de verschillen in fans in het algemeen ... er zijn erg slechte fans, maar veel duurder als Slipstreams en Red Wings hoeft het niet te worden).

[Reactie gewijzigd op vrijdag 15 januari 2010 20:21]


Reageren is niet meer mogelijk