Windows Phone 7 positionering: faal of kans?

Door Nas T op maandag 19 april 2010 21:34 - Reacties (13)
Categorie: -, Views: 4.829

Ik ben de laatste tijd niet meer zo op tweakblogs, vond het een leuk idee, maar ik vraag me af of veel blogs wel worden gelezen en of meningen worden gevormd.

Maar goed, het is wel weer tijd denk ik.
Microsoft vraagt er gewoon om.

Nadat ik voor het eerst had gelezen over windows phone 7, dacht ik: komen ze ook lekker laat mee. Ik ben zelf bekend met Symbian 2,5 jaar terug en nu met Maemo (open source debian achtig OS van Nokia).

Later hoorde ik weer nieuws van het OS: geen multitasking
[standaardreactiemodus]
Dat is zoooo 2006
[/standaardmodus]

Ik las over zaken dat gebruikers geen bestanden van een SD kaart konden verwijderen, over dat oude apps niet compatible waren.
Ik las dat er werd overwogen om de...copy paste functionaliteit...beschikbaar te maken.
Hoezo? Hoort dat er standaard niet op te zitten? Flikte Iphone dat enkele jaren terug niet?
En nog wat meer gekke dingen

Vandaag. De eerste inside blikken op Windows Phone 7.
Het resultaat: Vreemde, apple achtige constructies/ontwerpen waardoor de gebruikerservaring van noobs ten goede komt, maar pas op dat ze niet te slim worden, Microsoft! Dan gaan ze standaard functionaliteit willen gebruiken die je ontbeert.

Als hardware-ontwikkelaar word je strak aan het lijntje gehouden, alles moet zoals Microsoft wil. Kortom: Fok op, vrijheid is de toekomst, of snap je de animo voor open source niet? De gebruiker kan weinig, ik zie alleen maar beperkingen om me heen.

Er schijnt nog licht aan het einde van de tunnel. Het zou zomaar kunnen dat windows phone 7 lekker werkt. Net als Iphone. Al jaren geleden had bedacht. Dus ga je in Iphones vaarwater zitten met "closed windows" phone 7 met een imago dat daar niet bij past.

Ik hoop voor Microsoft dat ik aan het verkeerde eind trek, maar ik zou als consument liever betalen om dit niet uit te laten komen. De ideale wereld is een met totale vrijheid voor de consument, niet met een compleet beperkte wereld!

Volgende: iOS4 multitasking 06-'10 iOS4 multitasking
Volgende: 2 keer zoveel kopen voor bijna net zo veel geld. 02-'10 2 keer zoveel kopen voor bijna net zo veel geld.

Reacties


Door Tweakers user tweeny, maandag 19 april 2010 21:51

Zelf denk ik dat Microsoft met Windows Phone 7 een grote stap in de goede richting op gaan, met een gebruiksvriendelijk, en krachtig OS, je kan zeggen wat je wilt, maar voor mij is dit OS net zo innovatief als iPhone OS toendertijd, ik denk dat WP7 een grote kans van slagen heeft.

En dat gezeur over open-source of niet, dat maakt voor de gewone consument helemaal niets uit, ik was eerst ook dat ik dacht dat open-source zowiezo beter was, maar als je er meer in verdiept kom je erachter dat het helemaal niets uitmaakt voor de consument

[Reactie gewijzigd op maandag 19 april 2010 21:56]


Door Tweakers user HotFix, maandag 19 april 2010 21:56

Het lijkt alsof je een vraag stelt in je titel, maar in je blog komt toch wel duidelijk naar voren dat jij het een faal vind.
Natuurlijk niets ergs mee, het is een mening :+

Maargoed, dat terzijde. Ik moet maar zien wat het wordt met Windows Phone 7. Zelf sta ik er niet om te springen (naast het feit dat mijn budget me gewoon niet toelaat elk jaar een nieuwe telefoon te nemen + internet abbo), nůg een mobiel OS. Maar, als Microsoft het goed lukt, dan zie ik het best slagen. Het feit dat de Zune software geÔntegreerd zit, dat ze (eindelijk) duidelijke richtlijnen hebben wat betreft hardware en dat software aan bepaalde vereisten moet voldoen, geeft mij een goed-geordende indruk.

Kijk, als de developers aan het lijntje worden gehouden zoals bij Apple wordt dit sowieso een no-go, maar tot zover heb ik dat idee nog niet. Zo lijkt het me niet dat 3rd party browsers zullen worden geweigerd uit principe, en zullen we vast nog wel genoeg apps vinden met bloot.

Door Tweakers user Nas T, maandag 19 april 2010 22:39

@Hotfix:

Klopt. Maar ik som enkele nieuwsberichten op en mijn mening daarbij.
Maar ik quote uit de volgende link:
Providers en fabrikanten mogen lang niet zoveel aanpassen in Windows Phone 7 als het geval was bij Windows Mobile 6. In Windows Mobile mocht de interface geheel vervangen worden, in Windows Phone 7 mag er veel minder gewijzigd worden.
Nou is het in mijn ogen toch dat providers crap meeleveren, het is net als voorgeÔnstalleerde software: Het maakt kreupel.

Maar de rest van de pagina is opgebouwd uit "mag wel", "mag niet" stukjes. En dat zegt iets. Dat er veel beperking is. Ik gebruik de N900 nu, met open source Maemo en root-toegang (admin-rechten) die eenvoudig en legaal te verkrijgen is. Ik pas vibratie-configuraties aan, ik kan honderden apps gratis downloaden en gebruiken. Ik zie windows phone 7 en ik zie een prikkeldraad rondom een OS, rondom hardware zitten die er om SMEEKT weggetrokken te worden.
Het is zo'n verschrikkelijk gemiste kans om met zo'n grote naam zulke teleurstellend bedroevende keuzes te maken. Voor mij is het alsof we het over 4 of 5 jaar geleden hebben. En dat terwijl Windows 7 zo fijn werkt...

Door Tweakers user ZpAz, maandag 19 april 2010 23:06

@TS: Voor jou is het blijkbaar overduidelijk een faal, maar voor 95% van de consumenten is het een kans, en waar zou Microsoft voor gaan?

Hier een blog van mij: Af en toe een hersenspinsel: New world computing waarin het ťťn en ander wordt uitgelegd, waarom dit toch echt de 'toekomst' is. En gesloten systemen juist open zijn voor consumenten.

Door Tweakers user BillsGate, maandag 19 april 2010 23:10

Nas T,
Uit je blog en bovenstaande reactie lees ik dat je een echte tweaker bent. Je wil controle, je wilt kunnen customizen, je wilt van jouw telefoon ook echt jouw telefoon kunnen maken.

Maar het overgrote leeuwendeel van gsm-eigenaren zijn geen tweakers. Root access en een prettige sdk zullen ze worst zijn. Als het maar werkt, out of the box. En blijft werken.

Microsoft lijkt hoog in te zetten op het werken en blijven werken, daar komen al die beperkingen vandaan. Historie-technisch is dat een logische stap. Bij Windows95 liep iedereen te klagen over de blauwe schermen, terwijl deze vaak veroorzaakt werden door slechte drivers of third-party software. Dat willen ze nu voorkomen.

Ik ben er (ook) wel blij mee dat providers nu geen pulp meer op nieuwe toestellen kunnen proppen. En wat betreft de andere beslissingen: Microsoft weet dat WinMo7 een bedrijfstechnisch belangrijke stap is. Ze zullen hiermee geen ondoordachte dingen doen.

Door Tweakers user kipusoep, maandag 19 april 2010 23:40

Heb de ontwikkelingen wat betreft Phone 7 ook op de voet gevolgd en ben zeer benieuwd waar Microsoft mee gaat komen...

Mijn eerste reactie nu is; Wat zijn ze allemaal aan het doen... Dat wordt niks, teveel iPhone imitatie...
Maar ik ben daarentegen van mening dat ik pas kan oordelen als ik het ook zelf in handen gehad heb, daar wacht ik dan ook op voordat ik er wat over ga zeggen.

Door Tweakers user PerfectLight, dinsdag 20 april 2010 00:07

Het is iPhone, niet Iphone... Als je het dan toch een hoofdletter geeft...

[Reactie gewijzigd op dinsdag 20 april 2010 00:08]


Door Tweakers user Barleone, dinsdag 20 april 2010 00:25

Hihi, ik dacht bij je blogtitel: Wat heeft MS nou weer voor vage X,Y positionering ingebouwd! :F :+
* Barleone bouwt momenteel een site met veel #CSS gezever.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 20 april 2010 00:27]


Door Tweakers user Rhapsody, dinsdag 20 april 2010 07:23

@BillsGate WP7 wordt in eerste instantie ook een consumenten-versie.

Door Tweakers user kipusoep, dinsdag 20 april 2010 08:36

@Rhapsody
Ja maar dat is Windows Mobile 6.1, 6.5 en 6.5.5 ook. Dat wil niet zeggen dat er geen copy-paste e.d. in moet zitten...

Door Tweakers user Spetsnaz, dinsdag 20 april 2010 09:44

WP7 word voor mij waarschijnlijk een faal, ik ben vroeger best wel een fan van Microsoft geweest maar de laatste jaren vind ik alles wat ze doen steeds minder worden.

De ribbon interface bijvoorbeeld, het zijn gewoon een paar tabs met belachelijk grote knoppen erop maar microsoft geeft het een fancy naampje en presenteert het als fantastisch en iedereen denkt dat we met iets revolutionairs te maken hebben terwijl het niks voorstelt als je goed kijkt.

Hotmail dat gewoon mijlen ver achterloopt op Gmail.
Live Messenger dat zo vol met onzin zit dat het bijna onbruikbaar is geworden.
Het meest simpele browser kies scherm waar de meest amateuristische fouten in zitten.
CSS dat nog steeds faalt in IE.
Slechte zoekresultaten in Bing.

Of Windows 7, Windows 7 is op zich best redelijk maar dat is eigenlijk alleen maar omdat het beter en sneller is dan Vista.
Als je het met XP of zelfs Win2k vergelijkt is het eigenlijk belachelijk want qua stabiliteit en snelheid ben je er nog steeds niks op vooruit gegaan vergeleken met die 2 besturingssystemen.
Zoals al zo vaak gezegd, Vista had gewoon Windows 7 moeten zijn en nu hadden we met de opvolger van Windows 7 moeten zitten.
Verder zitten er nog steeds dezelfde knullige foutjes in van 10 jaar terug, allemaal knullige pop-ups en ballonnetjes waar je niet op zit te wachten.
Bijna verplicht zijn om een alternatief voor Verkenner en IE te gebruiken omdat je anders met een constant crashende explorer.exe zit (Iets wat in XP opgelost was na SP2 maar sinds Vista en W7 weer terug is).
Het is niet allemaal slecht maar het had gewoon zoveel beter moeten zijn.

Als ze in deze trant doorgaan heb ik ook weinig hoop voor WP7, Microsoft is gewoon niet goed bezig de laatste jaren, verbaast me ook niks dat de concurrentie ze van alle kanten voorbij gaat.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 20 april 2010 10:01]


Door Tweakers user Rhapsody, dinsdag 20 april 2010 12:50

@kipusoep mwa, ik begreep dat er bij de iPhone ook veel paniek was in het begin en dat men het eigenlijk weinig gebruikt werd toen het er wel in zat.

Moet ook eerlijk zeggen dat ik het ook amper gebruik op mijn WM 6.1

[Reactie gewijzigd op dinsdag 20 april 2010 12:50]


Door Tweakers user Nas T, dinsdag 20 april 2010 19:39

@ZpAz:

Je blog is interessant. Je stelt dat de simpele consument, die ik mainstream zal noemen, slecht overweg kan met elektronica. De gemiddelde consument wil veel doen met hun elektronica en dat is/lijkt een paradox.

Ik ben het daar mee eens. Ik ben me er van bewust dat de gemiddelde consument nauwelijks weet heeft van de producten die het koopt en de techniek daarvan.
Daardoor gaan dingen "mis" met elektronica en begrijpt de consument dat niet.

Ik ben de tweaker, de persoon die vele uren steekt in het uitzoeken van een gadget om er daarna met volle teugen van te genieten. Daarom heb ik een Nokia N900, bestempeld als tweakerphone. Mijn vriendin, qua techniek-kennis een vrouw (goh, het is een vrouw!), kon er vrij aardig mee overweg. Natuurlijk zullen sommige dingen te moeilijk zijn (als ze de trilfrequentie van de telefoon moet aanpassen moet ze met een linuxterminal overweg). Dat kan dus makkelijker.

Mijn mening is, aangezien Windows (van de pc) ook niet open source is en behoorlijk ingewikkeld, veel consumenten hier toch uit de voeten mee kunnen. Ubuntu is ook vrij populair en gebaseerd op Linux. Ik vind het jammer dat Microsoft alles in eigen hand wil blijven houden, waardoor veel ontwikkelaars denk ik af zullen haken. Dit belemmert ontwikkeling en komt de kwaliteit/prijs verhouding van software niet ten goede.

Kijk eens naar Android: grotendeels ook open source en het slaat ook aan.
Wat Microsoft gaat doen is proberen in de iPhone markt te gaan varen, wat vreemd is aangezien Microsoft niet hetzelfde gebruiksvriendelijke imago heeft als apple en dus daar niet zo bekend mee is. Stop daarbij de vreemde ontwerpkeuzes en ik denk dat mensen dan af zullen haken.

Ik denk dat we de consument moeten stimuleren elektronica leren te begrijpen en niet andersom. Dat destimuleert innovatie.

Reageren is niet meer mogelijk